Desem

Donna

Nobis Pacem

2-10-2021

Algemeen     Biochemie     Zuurdesem     Donna     Dirk     Bulkrijs     

Donna is nog een jong wicht. Ze werd in augustus van 2021 geboren als een tarwe-desem, maar zocht het al gauw meer in de hoek van de rogge. Haar bakker was aan het tobben met haar oudere broer Dirk en vond dat het tijd was voor nieuw bloed in zijn keuken. En voordat Dirk weer een beetje op adem kwam was Donna al zulke lekkere broden aan het bakken dat Dirk... Nou ja, Dirk woont nu op een zonnige boerderij ver weg met en speelt met andere zuurdesems.

Donna wordt doorgaans twee keer in de week gevoerd en blijft dan een dagje lekker buiten de koelkast wachten totdat ze een deeg kan starten. Haar rijspercentage bedraagt gemiddeld 2,46 maal haar oorspronkelijke hoeveelheid en ze wordt doorgaans gevoerd in een verhouding van 1:4:4. Dan heeft ze namelijk een heel nachtje de tijd om te groeien. Het fijne aan Donna is dat ze lekker betrouwbaar en stabiel is. Ze trekt zich natuurlijk wel wat aan van de temperatuur in de keuken, maar ze groeit eigenlijk telkens even hard als je haar gevoerd hebt.

Het interweb zegt dat desems doorgaans sterker worden als ze ouder worden, dus Donna heeft nog een mooie toekomst. Haar afweersysteem lijkt nu al mooi in evenwicht en haar rijsvermogen is sterk. Toch een mooie huisgenoot, hoor. Zo een desem. Het eet alleen maar supergoedkoop meel, het drinkt kraanwater en je hoeft het nooit uit te laten. Het maakt geen rommel en het laat geen haren achter op de bank. Bovendien helpt het enthousiast bij het bakken van brood dat honderd keer lekkerder is dan supermarkt-spul en hebben de buren geen last van geblaf of gekukel. Onze hond en onze kippen zijn lief. Zeker. Maar Donna is het braafst.

Ook een stukje van Donna? Neem contact op!

De oude desem van kwaad en ontucht
Zuurdesem en religie, 22-09-2021

Klungelen met hoge hydratatie
Bakken zonder handig te wezen, 22-09-2021

Mijn eerste poging
Dirk is een eikeltje, 22-09-2021

Mijn eerste succesachtige ervaring
Eetbaarheid is des bakkers oorkussen, 22-09-2021

Iedere begin
Ik moet een blog maken van mijn vrouw, 22-09-2021

Deegkracht
Van pannenkoek naar feestbrood, 26-09-2021

Levend voedsel
Vergisten is menselijk, 26-09-2021

Mijn beste vrienden zijn gluten
Broodbakken is bouwen met gluten, 26-09-2021

Het basisrecept
Der recepten, 26-09-2021

Maillard reactie
De eerste brooddokter, 26-09-2021

Pacem
Voor Het Eilanden Nieuws, Goeree Overflakke, 14-10-2021

Jan
De bakker om de hoek, 14-10-2021

Retarderen
Geen achterlijk idee, 21-11-2021