Desem

Mijn eerste succesachtige ervaring

Eetbaarheid is des bakkers oorkussen

22-09-2021

Dirk     

Onvermijdelijk komt voor iedere zuurdesembakkende aanmoddermens de dag dat er een keertje iets wel lukt. Voor mij was dat het hier getoonde broodje. Geen knalbrood, maar zeker eetbaar en zelfs lekker. Geen oven-spring ter hoogte van de breedte, maar wel een crumb van enig volume en een vorm die op een broodje lijkt.

Zuurdesem Dirk deed goed mee en de bulkrijs duurde 6 uur. Ik vouwde het deeg ondertussen drie keer en liet de laatste rijs een vol etmaal in de koelkast gebeuren zoals Jack van Bake with Jack me adviseerde middels Youtube. Ik bakte op een simpele bakplaat in een oven van 250 graden. Ondanks de lange tijd in de koelkast plakte de bovenkant aan mijn rijsmandje (zonder doekje tussen brood en hout) zodat de bovenkant er wat verfomfaaid uitziet. Ik vond dat zelf juist mooi en spannend.

Mijn dochter bleek erg van zuurdesembrood te houden, zodat mijn enthousiasme, dat na allerlei ingestorte misbaksels bijna als een herfstblaadje van de tak losliet, weer een beetje opveerde. Het was niet wat al die hipsters op Youtube produceren, maar het was eetbaar. Eetbaar!

Wat had ik goed gedaan? Was Jacks recept dan toch een winnaar? Ik vond de deegmassa die ik met moeite het rijsmandje in gewurmd had nog altijd slap en plakkerig. Niet de hanteerbare, stevige en droge klomp die Jack op Youtube moeiteloos in zijn mandje popte. Hoeveel moeite had ik me nu eigenlijk getroost voor dit broodje? Dat viel wel mee. Als dit zuurdesembakken was, was er maar een weg. De weg naar de top!

De oude desem van kwaad en ontucht
Zuurdesem en religie, 22-09-2021

Klungelen met hoge hydratatie
Bakken zonder handig te wezen, 22-09-2021

Mijn eerste poging
Dirk is een eikeltje, 22-09-2021

Iedere begin
Ik moet een blog maken van mijn vrouw, 22-09-2021

Deegkracht
Van pannenkoek naar feestbrood, 26-09-2021

Levend voedsel
Vergisten is menselijk, 26-09-2021

Mijn beste vrienden zijn gluten
Broodbakken is bouwen met gluten, 26-09-2021

Het basisrecept
Der recepten, 26-09-2021

Maillard reactie
De eerste brooddokter, 26-09-2021

Donna
Nobis Pacem, 2-10-2021

Pacem
Voor Het Eilanden Nieuws, Goeree Overflakke, 14-10-2021

Jan
De bakker om de hoek, 14-10-2021

Retarderen
Geen achterlijk idee, 21-11-2021