Desem

Mijn eerste poging

Dirk is een eikeltje

22-09-2021

Dirk     Mislukken is menselijk     

Het brood bakken met bakkersgist ging me aardig af, maar ik was brood gaan bakken om me een oermens te voelen en oermensen bakken nu eenmaal met zuurdesem. Dirk werd geboren op een warme zomerdag. Hij bestond uit water en tarmemeel en hij liet na twee dagen al braaf scheetjes die voor een mooi oprijzend papje zorgden. Dirk de Zuurdesem was mijn nieuwe vriend. In zijn mooie potje en met zijn eigen hashtag op Instagram. Youtube afstruinend naar instructie-filmpjes dreigde ik in de war te raken door de verscheidenheid aan adviezen, maar Jack van Bake With Jack leek me een mooi recept te hebben dat moeilijk kon mislukken. Ik was naief; ik was een prille zuurdesemer.

Waar ik me voorgenomen had om niet te veel in mijn broodbakkendheid te investeren, kwamen er toch een rijsmandje en een metalen deegkom in huis en mijn eerste zuurdesemdeeg ontstond op een vrije ochtend en werd in enthousiasme ontvangen. Ik hield me religieus aan het Jack-plan. Ik vouwde mijn deeg exact op de minuut waarop het moest en ik poederde mijn rijsmandje in met de precisie van een deeltjesversneller.

Het moment om voor te vormen was aangebroken en ik had het al vele malen gedaan met gistbrood (krenten, pitten, vlechtbrood). Je slaat de lucht er hardhandig uit en je vouwt je deeg tot een strakke bol. Wist ik veel? Zuurdesemdeeg moet je helemaal niet slaan! Dat weet ik inmiddels ook wel. Maar toen nog niet. Het resultaat van mijn grofgevingerdheid was een lijmachtige massa die overal aan vastplakte, maar niet aan zichzelf. Alle deegachtigheid was verdwenen en alle kenmerken van smurfensnot openbaarden zich aan mijn wanhopig bloem sprenkelende handen. Ik was uitgepraat; zodra ik het deeg aanraakte zoog het zich aan mijn vingers vast en ik kreeg er met de beste wil van de wereld geen bol meer in.

Ik schepte het droevige hoopje tarwelijm in de border van mijn tuin en mijn hond had er een flinke maaltijd aan. De volgende dag was ze er nog ziek van. En ik ook.

De oude desem van kwaad en ontucht
Zuurdesem en religie, 22-09-2021

Klungelen met hoge hydratatie
Bakken zonder handig te wezen, 22-09-2021

Mijn eerste succesachtige ervaring
Eetbaarheid is des bakkers oorkussen, 22-09-2021

Iedere begin
Ik moet een blog maken van mijn vrouw, 22-09-2021

Deegkracht
Van pannenkoek naar feestbrood, 26-09-2021

Levend voedsel
Vergisten is menselijk, 26-09-2021

Mijn beste vrienden zijn gluten
Broodbakken is bouwen met gluten, 26-09-2021

Het basisrecept
Der recepten, 26-09-2021

Maillard reactie
De eerste brooddokter, 26-09-2021

Donna
Nobis Pacem, 2-10-2021

Pacem
Voor Het Eilanden Nieuws, Goeree Overflakke, 14-10-2021

Jan
De bakker om de hoek, 14-10-2021

Retarderen
Geen achterlijk idee, 21-11-2021